ELS XIQUETS DE VILA-SECA A LES DECENNALS 2021+1

ELS XIQUETS DE VILA-SECA UNA DE LES 28 COLLES CASTELLERES PRESENTS A LES DECENNALS 2021+1

Cada 10 anys, la ciutat de Valls viu una de les celebracions amb més tradició i història de Catalunya: les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela.

Les Decennals foren proclamades l’any 1991 festa tradicional d’interès nacional per part de la Generalitat de Catalunya que, el desembre de 2010, les reclassificà com a festa patrimonial d’interès nacional. Les festes constitueixen la suma més àmplia i variada d’actes culturals, artístics, lúdics, esportius i de la cultura popular.

L’esdeveniment reuneix cada deu anys les colles castelleres en un únic lloc, espai i dia amb un esperit no competitiu, en aquesta ocasió les Decennals han fet possible el retrobament casteller més gran des de l’inici de la pandèmia.

La Trobada Castellera reflecteix la complexa situació que viu el món casteller, que encara no ha reprès amb normalitat la seva activitat, amb una desena de colles que no s’han tornat a enfaixar i una trentena que l’any passat només van poder fer algun pilar de quatre. Així, la màxima construcció del 2021 durant la temporada castellera va ser el 3d9f, i cal remuntar-se als anys 1991-92 per trobar aquest registre. En aquells moments la Trobada de Valls va comptar amb 20 colles, no sent per això menys simbòlica.

Enguany han estat un total de 28 colles castelleres d’arreu dels països catalans les que han participat a la Trobada de les Decennals. El format de la Trobada, que representa un termòmetre de la situació del món casteller després de la pandèmia, ha estat de tres rondes simultànies. Valls ha comptat amb la participació de 7 de les 10 millors colles castelleres segons el Baròmetre Casteller.

Les colles que han participat a la trobada són (per ordre alfabètic de localitat): els Minyons de l’Arboç, els Castellers de Badalona, els Castellers d’Esparraguera, els Castellers del Foix de Cubelles, els Vailets de Gelida, els Margeners de Guissona, els Moixiganguers d’Igualada, els Castellers de Mediona, els Castellers de Mollet, la Colla Castellera Matossers de Molins de Rei, els Torraires de Montblanc, els Castellers del Poble Sec, els Xiquets de Reus, els Castellers del Riberal de la Catalunya Nord, els Castellers de les Roquetes, els Castellers de Sabadell, la Colla Castellera de Sant Pere i Sant Pau, els Xiquets del Serrallo, la Colla Jove de Castellers de Sitges, la Colla de Castellers Xiquets de Tarragona, la Colla Jove Xiquets de Tarragona, els Castellers de Terrassa, els Nois de la Torre, els Xiquets de Torredambarra, la Colla Joves Xiquets de Valls, la Colla Vella dels Xiquets de Valls, Castellers de Vilafranca i els Xiquets de Vila-seca.