Els Xiquets de Vila-seca

La nostra història

A finals dels anys 80 un grup de vila-secans van promoure la creació d’una colla castellera al municipi, una plaça amb una gran tradició castellera, al 1880 ja actuaven els Xiquets de Valls a la Festa Major de Sant Esteve.

La constitució de la colla es va fer de forma molt ràpida i es va nomenar una junta provisional, que tenia com a president en Josep Ferré, vicepresident en Ramon Setó i secretari en Jordi Pintado. L’objectiu de la junta provisional era la redacció i aprovació dels estatuts i la convocatòria de la primera assemblea general. Es van presentar a la Generalitat i així mateix la colla va esta integrada dins la Coordinadora que agrupava totes les de Catalunya. En poc més d’un mes van passar dels 40 castellers inicials als 70 membres durant la seva presentació.

El nom triat va ser el de Xiquets de Vila-seca. El vestuari s’inspirava en la bandera local amb la camisa blau turquesa amb l’escut del municipi visit a la butxaca, pantalons blancs, faixa negra, excepte el pom de dalt que era blava i el mocador casteller vermell amb puntets blancs. El primer cap de colla va ser en Pedro Sánchez, conegut al món casteller com «Pedrín», ex-membre dels Xiquets de Tarragona i un dels pocs integrants que havia fet castells amb anterioritat. La presentació pública va ser el 17 de gener de l’any 1991, amb motiu de la Festa Major de Sant Antoni. En aquesta primera actuació van descarregar un 4d5, un 3d5 net, dos pilars de 4 aixecats de forma simultània (en què les anxanetes van desplegar dues banderes, la senyera i la groga i blava de Vila-seca) i un tercer pilar de 4, aixecat sota el balcó de l’Ajuntament. Un cop carregat aquest últim pilar, tant l’enxaneta com el terç van ser pujats al balcó, penjats d’una faixa castellera. Al llarg d’aquest primer any, porten a terme diverses actuacions: el dilluns de Pasqua, a La Pineda, on descarreguen el 3d6; per Sant Jordi a Vila-seca, aixequen i descarreguen per primer cop el 4d6 amb el pilar al mig; la diada de Sant Isidre; l’actuació en benefici d’UNICEF a la Rambla Nova de Tarragona, o la diada de la Festa Major d’Estiu, on van intentar el 3d7, però no el van poder assolir. El juliol del 91 els Xiquets reben un quadre sobre el fet casteller, obra del pintor Josep Bestit, de mans de l’alcalde, Joan Maria Pujals. També van rebre una aquarel·la de la colla realitzada per l’artista Ponç Granollers, en un acte celebrat a la Biblioteca amb motiu de l’exposició sobre els castellers. El 8 d’octubre d’aquell any es va celebrar la primera diada de la colla.


Organització: La directiva i la tècnica


Els Xiquets de Vila-seca estem organitzats a partir de dos àmbits: la directiva i la tècnica.

D’una banda, la junta directiva s’encarrega de la gestió administrativa i econòmica de la colla. D’altra banda, la junta tècnica és la que dirigeix tant els assajos com actuacions i, per tant, pren les decisions tècniques.

Tots ells exerceixen els seus càrrecs de manera voluntària i es reuneixen de manera regular per tal de treballar per la nostra colla.

JUNTA DIRECTIVA
 • Presidència:
  • Esteve Andreu
 • Àrea de tresoreria:
  • Andreu Sintas
 • Àrea de secretaria:
  • Núria Òdena
 • Sots-presidència:
  • Mar Manuel Juanpere
 • Vocals:
  • Francesc Benaiges
  • Josep C. Poyo
  • Ramon Salvador
  • Héctor Soler
JUNTA TÈCNICA
 • Cap de colla:
  • Míriam Salvadó
 • Tècnica:
  • Eduardo Moreno

Anima’t a venir als assajos!

T’agrada el món dels castells? Vols ser casteller? Vols ser graller o timbaler? Vols formar part de la nostra colla? Si has respost afirmativament a alguna d’aquestes preguntes, no t’ho pensis més i vine! És igual quina sigui la teva edat als castells tots fem pinya, tots sumem.

T’esperem l’Ateneu – C/ Major nº17 de Vila-Seca!

Assaig general

Els assajos generals són aquells assajos en què tota la colla s’uneix per treballar de manera conjunta la tècnica necessària per assolir els nostres objectius.

 • Divendres: de 20:30h a 22:00h
 • Lloc: Ateneu – C/ Major nº17

Alguns dels nostres assajos

Primer assaig realitzat al nou local – l’Essentia

Ahir vam començar els assajos al Essentia, a la Societat recreativa i cultural El Fènix al carrer de La Font,15, serà de moment el nostre lloc d’assaig i refugi d’hivern. Estem fent proves i preparant una pròxima diada. Tenim més sorpreses. Us esperem cada divendres! Amb tu tocarem el cel!

Llegir més…

ASSAIG A ESSENTIA

De nou ens obren les portes a la Societat El Fènix , que es d’agrair . Ja hem traslladat el terra i aquest divendres 5 de novembre ja assajarem allí. Comptarem amb lavabos i servei de bar . També podreu adquirir la loteria de Nadal del Xiquets. Tenim més sorpreses…

Llegir més…

ASSAIG ESPECIAL CASTANYADA

*ASSAIG ESPECIAL CASTANYADA* 29 d’octubre 20:30 | Ateneu (Carrer Major, 17) En acabar l’assaig, repartirem *dolços i beguda* per tothom i posarem una mica de *música* Atenció al canvi d’ubicació!! És important que confirmeu la vostra assistència

Llegir més…

PAS A PAS TOCAREM DE NOU EL CEL

Ahir va tenir lloc una vegada més l’assaig de cada divendres al mig de la plaça de l’Església on vam reineixer. Cada cop som més els que es van sumant als assajos després de dos anys d’inactivitat . Gràcies a tots colla. Amb tu tornarem a tocar el cel !

Llegir més…

HEM TORNAT

EL 28 d’octubre, farà 8 anys que vam retornar en aquesta mateixa plaça de l’Església, on fa 30 anys es va iniciar la primera colla dels Xiquets de Vila-seca. Han estat moltes les alegries durant aquests anys aixeca’n castells per diversos indrets , des de la inauguració dels Jocs Olímpics…

Llegir més…

Descarrega la nostra APP per saber quan tenim actuació i quan hi ha assajos!

Pròximes actuacions